Een Stralend Middelpunt voor vele Sieraden

In de wereld van edelstenen is er één steen die al enorm lang zeer geliefd is: de robijn. Met zijn prachtige rode kleur is deze edelsteen vaak het middelpunt van mooie juwelen. Verder staat hij bekend om de eigenschappen die hem zijn toegedicht. Laten we ons verder verdiepen in het verhaal achter de robijn en ontdekken waarom het een geliefde steen is onder juweliers en juwelendragers over de hele wereld.

De robijn, ook bekend als “de koning der edelstenen”, wordt al eeuwenlang geprezen vanwege zijn dieprode kleur. Hij wordt geassocieerd met liefde, passie en kracht. De robijn staat er om bekend dat hij de drager beschermt tegen negatieve energie en gevaar. Verder staat hij bekend als een symbool van moed en vitaliteit. Dit maakte de edelsteen vroeger zeer geliefd onder adel volk. De populariteit van de Robijn is er in de loop van jaren niet minder op geworden.

Maar waar komt de naam robijn vandaan?

De naam “robijn” heeft een oude oorsprong die teruggaat tot het Latijnse woord “rubeus”, wat “rood” betekent. Deze naam weerspiegelt perfect de diepe, levendige rode kleur van de steen. Door de geschiedenis heen zijn robijnen vaak geassocieerd met bloed en vuur, wat hun betekenis als symbool van passie en vitaliteit versterkt.

Maar waaruit bestaat de robijn eigenlijk en waar wordt deze betoverende steen gevonden?

Robijnen behoren tot de korundfamilie, net zoals saffieren, en zijn een van de hardste edelstenen op aarde, met een hardheid van 9 op de schaal van Mohs. De dieprode kleur wordt veroorzaakt door sporen van het mineraal chroom dat in de steen ingesloten zit. De mooiste robijnen komen vaak voor in metamorfe gesteenten, zoals marmer, en worden voornamelijk gevonden in landen als Myanmar, Sri Lanka, Thailand, India en Afrikaanse landen zoals Tanzania en Madagaskar en tegenwoordig ook Mozambique.

 

Wat is de duurste Robijn ter wereld?

Dat is de Estrela de Fura en is in 2022 gevonden in Mozambique. De ruwe steen woog 101 crt en na het slijpen bleef er een steen over van maar liefst 55,22 crt.
Deze steen werd verkocht door Sotheby’s New York voor het enorme bedrag van 34,8 miljoen Dollar!

Elke ruwe robijn wordt met de hand geselecteerd en geslepen waarna hij meestal wordt gebruikt als middelpunt van een prachtig juweel. Al met al is de robijn een edelsteen die zijn populariteit al eeuwenlang geniet. Van zijn dieprode kleur die liefde en passie symboliseert, tot de krachtige eigenschappen die hem worden toegedicht, deze prachtige edelsteen zal altijd geliefd blijven.

 

Op zoek naar een uniek sieraad met de edelsteen Robijn?

Bekijk onze uitgebreide collectie edelstenen via de edelstenenpagina.