ruwe Toermalijn

Wij nemen deze keer de prachtige Toermalijn onder de loep.

Al eeuwen worden speciale mythische krachten toegedicht aan edelstenen door monniken en geleerden. Deze speciale krachten zouden het sterkst zijn in de bijbehorende maand, die weer gekoppeld is aan een sterrenbeeld.

In de 17e eeuw brachten de Hollanders deze steen mee vanuit Sri Lanka, zij noemden deze steen Turmali wat “steen met gemengde kleuren” betekent.

Wat doet Toermalijn voor jou?

Toermalijn is de edelsteen van de maand oktober en hoort bij de sterrenbeelden Weegschaal, Schorpioen en Steenbok. Van de Toermalijn wordt gezegd dat het je lichaam in balans brengt, het je aura en lichaam reinigt en het negatieve energie verwijdert. De energie van de toermalijn zou de groei en bloei van planten stimuleren.

Waar wordt Toermalijn gevonden?

De rijkste afzettingen zijn Ceylon, Madagaskar en Brazilië.

Mozambique levert vooral de tweekleurige toermalijn in groen en rood.

Verder wordt deze steen nog op vele andere plaatsen gevonden waaronder in Europa, Zwitserland en Elba.

Wat zijn de eigenschappen van de Toermalijn?

Toermalijn is veelkleurig; van kleurloos wit, alle kleuren van de regenboog en ze komen zelfs in diep zwart voor.

Toermalijn heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs, dat betekent dat de steen vrij hard is en hij dus lang mooi blijft in een sieraad.

Verder heeft deze prachtige edelsteen als eigenschap pleochroïsme wat betekent dat toermalijnen in verschillende kijkrichtingen een andere kleur, tint of intensiteit kunnen hebben.

De Toermalijn wordt in alle voorkomende slijpsels geslepen maar vanwege deze eigenschap worden ze haaks op de lange as geslepen om een mooie diepe kleur te krijgen wat resulteert in typische lange baguette slijpvormen.

Sieraden met Toermalijn.

Vooral de groene cabochon (bol van boven en vlak van onder) is erg geliefd en ook de bijzonder mooie rozerode toermalijnen doen het altijd goed.

Daarnaast hebben we mooie ontwerpen gemaakt om ruwe toermalijn kristallen tot zijn recht te laten komen. Het ruwe van het kristal en het gladde van het goud, contrasteert mooi met elkaar.

Benieuwd geworden kijk hier naar onze sieraden met Toermalijn.

 

(Bron oa: Elsevier gids van edel- en sierstenen en natuurgids mineralen en gesteenten)