Tanzaniet

Tanzaniet; de geboortesteen van December

Bij deze heerlijke wintermaand hoort een bijzondere blauwe steen: de Tanzaniet. De Tanzaniet is de geboortesteen van de maand december. Indigo, Tanzaniet’s diepste tint, combineert de intuïtie van de violette straal met het vertrouwen van de zuivere blauwe straal. Het brengt wijsheid, waarheid, waardigheid en spiritueel meesterschap, het heeft een positieve werking op het immuunsysteem, en brengt levenskracht en energie door het in balans brengen van je chakra’s. De steen brengt rust en helpt het leven georganiseerd te houden.

Welke kleur heeft een Tanzaniet?

Tanzaniet heeft volgens velen de allermooiste blauwe kleur en laat menige saffier kleurloos lijken. Hoe dieper de kleur, hoe waardevoller de edelsteen. De steen wordt gekenmerkt door zijn trichroisme; drie verschillende kleuren in drie verschillende richtingen. De blauwe en violette kleuren variëteit van het mineraal Zoisiet is Tanzaniet en behoort tot de epidoot-mineraalgroep.

Waar komt de Tanzaniet vandaan?

Zoals de naam al verraadt, is deze steen afkomstig uit Tanzania. De edelsteen wordt alleen gevonden in een strook van 4 kilometer aan de rand van de Kilimanjaro en er is echt geen andere plek op de wereld waar deze steen gevonden wordt. De bewoners van Tanzania hadden de steen lang verborgen gehouden voor de buitenwereld en pas in 1967 werd deze edelsteen ontdekt door een edelsteenkundige. Tiffany & Co voerde de naam in. Volgens de Masai ontdekte herders Tanzaniet na een brand toen de steen door hitte van bruin naar blauw verkleurde.

Wat zijn de eigenschappen van de Tanzaniet?

Deze bijzondere steen heeft in verschillende richtingen een andere kleur door zijn Trichroisme. De steen heeft een mooie diepblauwe kleur en heeft een hardheid van 6,5 op de schaal van Mohs. De hardheidsschaal van Mohs is een schaal van 1 tot 10, die de relatieve hardheid van een mineraal aangeeft. De hardheid van een diamant is bijvoorbeeld 10. Omdat hij slechts op 1 plek wordt gevonden, wordt geschat dat deze edelsteen 1000 maal zeldzamer is dan diamant.

Sieraden met Tanzaniet

Er zijn een paar hele bekende Tanzanieten die wereldwijde faam hebben. De Queen of Kilimanjaro is een Tiara met een gefacetteerde tanzaniet van 242 karaat. In de film Titanic figureert een Tanzaniet als blauwe diamant die met het schip in de diepte verdween. En Elizabeth Taylor droeg graag sieraden met Tanzaniet omdat de steen de kleur van haar ogen had.