Topaas

Topaas is de edelsteen van de maand november. Van de Topaas wordt gezegd dat het de zenuwen versterkt en de mentale helderheid en de opname van voedingsstoffen bevordert. Topaas staat symbool voor liefde en genegenheid, het geeft je kracht en zorgt voor succes en welvaart.

Welke kleur heeft een topaas?

Vroeger werden alle gele en goudbruine edelstenen (in de oudheid zelfs groene edelstenen) Topaas genoemd. Topaas is vooral geliefd door zijn vele kleuren. De kleur van de topaas is geel, lichtblauw, lichtgroen, geelbruin, roodbruin, rood, paars en zelfs kleurloos.

Waar komt de Topaas vandaan?

Topaas wordt op verschillende plaatsen over de hele wereld gevonden, waaronder Brazilië, Sri Lanka, Rusland, de Verenigde Staten, Mexico en Nigeria. Elke locatie kan variaties in kleur en kwaliteit van Topaas produceren. Lichtblauwe Topaas wordt voornamelijk gevonden in Noord-Ierland, Schotland, Cornwall, Engeland. In 1965 zou zelfs een blauwe Topaas van 100 kilo in Oekraïne gevonden zijn. De naam Topaas komt waarschijnlijk van de vindplaats van de edelsteen; het eiland Zebirget in de rode zee dat vroeger ‘Topazos’ heette.

Wat zijn de eigenschappen van de Topaas?

De Topaas is geliefd om zijn hardheid, doorzichtigheid en schitterende glans! De Topaas wordt in grote ruwe stenen gevonden waardoor bij het slijpen grotere stenen overblijven. Door verwarming kan de kleur van de steen worden beïnvloed. Topaas heeft een hardheid van 8 op de schaal van Mohs. De hardheidsschaal van Mohs is een schaal van 1 tot 10, die de relatieve hardheid van een mineraal aangeeft. De hardheid van een diamant is bijvoorbeeld 10.

Sieraden met topaas

Deze mooie edelsteen wordt door zijn hardheid en prachtige kleuren graag verwerkt in sieraden, zoals ringen, oorringen, oorhangers en colliers. Topaas verwerken wij graag in onze collectie-items en maatwerk sieraden. Bekijk hier onze sieraden met Topaas.